Francis Bacon'un Başyapıtı Phillips Müzayedesinde

20.yüzyılın en büyük İngilliz ressamlarından olan Francis Bacon'ın sembol işlerinden olan Papa ve Baykuş (1958) eseri gelecek ay Phillips'in müzayedesinde yer alıcak. Bacon'ın eserinde yeniden yorumladığı Diego Velazquez'e ait olan Pope Innocent X'in portresidir. Bacon 1949-1971 yılları arasında Velazquez'in eserleri üzerinde çalışmış, bir çok farklı versiyonunu yaratmıştır. Papa ve baykuşu eserinde tahtın başınaki baykuşlar uğursuzluk getiriyor yada kötü olayların sembolü olarak kullanılmıştır. Velazquez versiyonunda gururlu bir ifadeyke poz veren papanın yerini gerilimli bir ifadeyle gülümseyen elleri havaya kalmış bir papa alır. Orjinalindeki kullanılan kırmızı boya gücü ve papanın kudretini gösterirken Bacon'ın versiyonunda artık renkler kirletilmiş ve karanlıktır. Bu eserin Bacon'ın Morocco'da kaldığı 14 aylık süreç içerisinde yaptığı düşünülmektedir.

40 yılı aşkın süredir Amerikalı bir koleksiyonerin elinde olan eser en son Galeri Gaggosin'da 2006 senesinde sergilenmek üzere gün yüzüne çıkmıştı.

Müzayedede 34- 45 milyon dolar arasında bir fiyat görmesi planlanıyor. Eser eğer satılırsa bu zamana kadar Phillips'de satılmış en pahalı eser olma özelliğini taşıyacak. Phillips'in rakipleri Christie’s ve Sotheby's e yaklaşıp yaklaşamayacağı merak konusu.