Narsist ve Dahi: Egon Schiele

Eksprestyonist ressam Egon Schiele 1890 yılında Viyana yakınlarında ki Tulln’de doğdu.Annesinden aldığı destekle eğitimi için Viyana’ya giden Schiele burada sanat akademisine kabul edildi. 16 yaşında akademi öğrencisi olan Egon Schiele hayranı olduğu Gustav Klimt‘e çalışmalarını gösterme fırsatı elde etmiştir. Akademiden ayrılarak 1909 yılında bir grup öğrenciyle birlikte Neukunstgruppe’u (Yeni Sanat Grubu) kurdu. İlk kişisel sergisini 1911’de Viyana’nın saygın galerisi Miethke’de yaptı.1912’de küçük yaşta bir kızı suistimal etmekle suçlandı ve tutuklandı. Duruşmada şikayet geri alındı ama daha sonra başka suçlamalardan yirmi dört gün hapis yattı. Sorun yaratan yapıtlarından birinin merasimle yakılmasına tanıklık etmeye zorlanmıştır. İlk kez 1913’de Viyana Sezesyonu’nda resimlerini sergiledi. Aynı yıl Berlin’de yayımlanan ve sanatçıya, yapıtlarına ayrılmış özel bir sayı yayımlama vadinde bulunan Die Aktion dergisinin ekibine katılmıştır. Savaşın artmasıyla askere alındı ve İspanya’da ki grip salgınından ölene kadar askerlik yapmıştır. Öldüğünde yirmi sekiz yaşında olan sanatçı sekiz yıllık kısa sanat hayatında birçok eser bırakmıştır.

 

Kağıt üzerine sulu boya ve kurşun kalem kullanmıştır. Çizimlerinin çoğu erotik figürlerdir ve genellikle çalışmaları portrelerden oluşur bununla birlikte manzara çalışmaları da vardır. Kendi oto portreleri ile ünlüdür. Çizimleri genellikle hastalıklı insanlar ve bozuk vücutlardan oluşur buna rağmen kişilerin yüz hatları belirgindir. En fazla bedenlerle oynamıştır. Pastel renkler çoğunlukla tercihidir. Turuncu, yeşil ve kahverengi hemen hemen her portresinde mevcut renkler arasındadır. Sulu boya resimlerinde portrenin etrafını beyaz renge boyamıştır bu teknik, resmin daha belirgin olmasına yardımcı olmuştur. Yapmış olduğu resimler birçok popüler ressamın devasa resimleri kadar büyük değil de genelde eskiz tarzında küçük çizimler ve karalamalar halindedir.

 

Eteğini Kaldırmış Siyah Saçlı Kız

Anlatılanlara göre Schiele, ideal kadın vücudunun tanımını Viyana’da gösteriye çıkan Amerikalı dansçı Ruth Saint-Denis olarak görmektedir. Sanatçının diğer favori kadınlarından biri dansçı Moa’dır. Bu eserinde de bu kadınlardan biri olabileceği düşünülmekte. Eserlerinde alışık olduğumuz erotik eğilim, bu resimde model cinsel organını kışkırtıcı bir şekilde sergilemesiyle ortaya çıkmıştır. Bu durum, karşımıza resmi çok katmanlı hem de şiddet üzerinden yorumlamaya yol açan yaralı bir karakter ortaya çıkarır. İmgenin iki yarısı vardır üst ve alt ama içerisi ve dışarısı arasında da bölünme söz konusudur. İlk bakışta figür tamamen dinlenir halde, uyuyormuş ve rüya görüyormuş gibidir ama aynı zamanda kendini teşhir edermiş gibi umarsız uzanmaktadır.Kesik bacakları, çaresizliğini betimlemektedir. Schiele izleyicinin aklına rahatsız edici düşünceler getirmektedir.

Schiele ve Klimt

Schiele’in Kardinal ve Rahibe’si sanatçının ustasına gösterdiği espirili bir saygıdır. Klimt öğrencilik günlerinden itibaren Schiele’ı desteklemiştir. Eleştiriler karşısında onu savunmuş, büyük sergilere katılmasını sağlamıştır. Kardinal ve Rahibe, Keşişler eserlerinde ustasına göndermelerde bulunmuştur.

Yazar:Duygu GENÇER